Kostprijsberekening is essentieel voor het succes van een horecabedrijf. Het realiseren van inzicht in de kosten en marges van gerechten is echter een behoorlijk tijdrovende klus. En je staat waarschijnlijk liever op de werkvloer: de omgang met gasten en het maken van mooie gerechten hebben prioriteit.

Eenvoudige kostprijsberekening horeca

Horeko heeft een keukenmanagementsysteem ontwikkeld om gemakkelijk kostprijsberekeningen te maken: Horeko Hospitality. Dit is een gebruiksvriendelijk digitaal systeem waarmee je eenvoudig inzicht krijgt in de kosten en opbrengsten van de gerechten. Dit systeem stelt jou in staat om eenvoudig je rendement te verhogen.

Kostprijsberekening voor jouw horecabedrijf

Eenmalig worden alle gerechten inclusief de gebruikte ingrediënten ingevoerd in het systeem. Vervolgens worden de prijzen van deze ingrediënten automatisch ingevuld door een koppeling met verschillende leveranciers en groothandels. Bovendien berekent het systeem aan de hand van deze prijzen automatisch de kostprijs en bijbehorende verkoopprijs van ieder gerecht.

Ook wanneer je menukaart verandert is het eenvoudig om de prijzen van de nieuwe gerechten te berekenen. Door tekstherkenning van de ingrediënten kun je snel nieuwe recepten invoeren en koppelt het systeem hier automatisch de bijbehorende prijzen aan.

Margebewaking met Horeko Hospitality

Het komt regelmatig voor dat leveranciers en groothandels de prijzen van hun producten aanpassen. De inkoopprijzen kunnen hier door dalen of stijgen, wat natuurlijk direct invloed heeft op de marge van je gerechten. Door de koppeling met diverse leveranciers en groothandels worden de inkoopprijzen automatisch bijgewerkt in je database, zodat je altijd op de hoogte bent van de meest actuele prijzen. Bovendien berekent het systeem meteen de gevolgen van een prijswijziging voor de marge van je gerechten. Als je ziet dat de marge voor een gerecht te laag wordt kun je direct actie ondernemen; bijvoorbeeld door de receptuur aan te passen of de prijs van het gerecht te verhogen.

Waarom kostprijsberekening met Horeko Hospitality

Door de koppeling met diverse leveranciers en groothandels ben je altijd op de hoogte van de actuele prijzen van je ingrediënten. Op basis hiervan wordt er automatisch voor je berekend wat de kostprijs van een gerecht is. Zelf kun je bepalen welke marge of verkoopprijs je wilt hanteren, waarna je meteen ziet hoeveel winst je per gerecht overhoudt. Je krijgt zo dus meer inzicht in je prijzen, waardoor je bewuste keuzes kunt maken om je rendement te verhogen.

Voordelen:

Wil jij ook meer inzicht in je kosten en je marges? Met Horeko Hospitality maak je eenvoudig en snel diverse berekeningen, die je veel tijd en geld besparen. Wij laten je graag zien hoe kostprijsberekening met Horeko Hospitality in zijn werk gaat.