Geplaatst op Wednesday 24 April 2019
Share this article

“Gewoon ruim 2% in brutomarge gestegen”

Altijd investeren in de zaak, altijd werken aan de duurzaamheid van het bedrijf. Dat hebben Alko en Annemarie Tolner wel gedaan. 21 jaar geleden begon Alko met het Prins Mauritshuis in Blokzijl – 1 zaal en keuken, met een klein terrasje erbij. Een jaar later kwam Annemarie erbij “en ik ben nooit meer weggegaan”.

In het compleet vernieuwde Prins Mauritshuis, in het gedeelte waar het ooit allemaal begon, vertelt Annemarie hoe het Prins Mauritshuis stukje bij beetje gegroeid is tot wat het nu is. Over de jaren heen hebben ze altijd gewerkt aan zaak. Ze namen het pand van de groenteboer naast het originele restaurant over; eerst als ijssalon, maar later werd het bij het restaurant getrokken. Het terras werd uitgebreid en ze woonden een tijd lang zelf achter het restaurant in de woning (nu het huis van een van de chefs) waarvan de tuin ook terras werd. Met een flinke serre erbij aan het water is het een flinke onderneming geworden.

“Onze omzet bleef stijgen, maar onze marge daalde steeds verder.”

In 2016 zaten ze bij Lenting en Partners in een traject om de zaak beter te structureren qua planning en in de keuken. “Je denkt na 18 jaar, het gaat allemaal wel goed. Onze omzet bleef stijgen, maar onze marge daalde steeds verder. Het was ook altijd een gegoochel wat de verkoopprijzen moesten zijn. Op advies van Ton Lenting hebben we toen naar Horeko gekeken en dat voelde gewoon gelijk goed.”

“Toen pas merkten we echt dat we bepaalde zaken gewoon niet goed voor elkaar hadden.”

In de zomer van dat jaar zijn ze begonnen met de implementatie van Horeko – zowel Horeko Hospitality als Horeko Planning. “In het begin spartelden de mensen hier wel een beetje tegen, want het is ook best een karwei om alles in Horeko te zetten. Toen pas merkten we echt dat we bepaalde zaken gewoon niet goed voor elkaar hadden.” De eerste maanden was het nog wel puzzelen met gegevens invoeren in het systeem en zo goed uitkomen met de marge. Inmiddels loopt het zo soepel dat ook de chefs niets anders meer willen. Alles staat in het systeem en zodoende kan iedereen de gerechten hetzelfde maken. “Dat was voorheen wel anders!”

“Inmiddels loopt het zo soepel dat ook de chefs niets anders meer willen.”

Vorig jaar hebben ze de roosters helemaal veranderd en zijn ze in shifts gaan werken. “Wij zijn het hele jaar van ’s ochtends 9 uur tot ’s avonds laat open. Voorheen betekende dat als je rond de lunch begon, je nooit wist hoe laat je klaar was en dit leidde tot overuren en onrust. Nu werkt iedereen niet meer dan 9 uur per dag. Dankzij Horeko Planning hebben we een goed systeem met een maandrooster kunnen invoeren. Nu weet iedereen ruim van tevoren wanneer ze werken en vragen ze gemakkelijk een dag vrij aan. De balans werk en privé is voor iedereen veel beter. Dit maakt ook dat we zo’n sterk en hecht team hebben met weinig verloop.” Voor Annemarie zelf is het werken met Horeko Planning ook ideaal, omdat ze al die jaren zelf nog handmatig de roosters maakte. “Het roosteren laat ik over aan de bedrijfsleidster, dat is haar pakkie an. Natuurlijk geef ik soms nog weleens advies en geef ik een klap op het uiteindelijke rooster. Maar nu durf ik het uit handen te geven en kan ik me met andere taken bezighouden.”

“We hebben in het systeem ingezet op 74% marge en daar moeten ze zich aan houden.”

Ook in de keuken zien ze dat de chefs hun verantwoordelijkheid kunnen pakken op de marge. “We hebben in het systeem ingezet op 74% marge en daar moeten ze zich aan houden. Natuurlijk zijn er 1 of 2 gerechten die daaronder komen, maar verder komt alles nu goed rond die 74%. Sinds we met Horeko werken zijn we gewoon ruim 2% in brutomarge gestegen en we hopen nu nog een procent erbij te plussen van afgelopen jaar dus we kijken uit naar de jaarcijfers!”

“Sinds we met Horeko werken zijn we gewoon ruim 2% in brutomarge gestegen”

Dit voorjaar heeft de zaak een complete make-over gekregen – het restaurant is helemaal van nu met een strak design, maar ook achter de schermen is er veel veranderd. Inmiddels wordt er namelijk volledig op inductie gekookt. “Het waren flinke investering, maar nu zijn we wel klaar voor de toekomst.”

Ben jij benieuwd geworden wat Horeko voor jullie kan doen? Tijdens een gratis demo van het systeem laten we het zien!

Share this article

Vragen? Wij nemen geheel vrijblijvend contact met je op!

Wij komen graag bij u langs

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.