Geplaatst op Wednesday 12 September 2018
Share this article

Bourgondisch en luxueus of gezond en gematigd?

Het beste voor de gast, dat staat bij alle zaken in de gastvrijheidsbranche toch wel centraal. Maar wat het beste is in dit geval, daar verschillen de meningen soms flink over. Want is meer wel altijd beter? Ga je naar de horeca om te eten wat goed is voor je lijf; bedacht en bereid door professionals die verstand hebben van voedingsstoffen en verhoudingen? Of ga je uit om eens te zondigen; om te genieten van iets wat extra lekker en luxe is en wat je normaal niet zelf thuis maakt?

Bourgondisch

Van oudsher staat de horeca voor luxe en overdaad. De gasten verwennen en op de wenken bedienen is een langgekoesterde traditie. Vaak wordt er goed geld betaald, en daar mag best wat tegenover staan. En ook de gasten hebben hoge verwachtingen. Nu de economie al een poosje de goede kant op gaat, heeft men meer te besteden. Deze euro’s gaan met grote getalen richting de horeca. Mensen gunnen zichzelf (weer) meer; Nederlanders gaan vaker uit eten en dagjes weg, nemen een extra wijntje of likeurtje bij de koffie. Bourgondisch is back!

Ook het weer heeft invloed op deze keuze. Vijf gangen met wijn arrangement werk je niet snel even weg, hier neem je de tijd voor. Daarom past dit vaak het beste bij de “binnen-avonden” van de herfst en de winter. Als het al vroeg donker is en je liever in de warmte van het restaurant nog even natafelt, dan dat je de kou weer trotseert. Lang en uitgebreid tafelen zie je dan ook het meeste in de luxe restaurants.

Gezond

Een de andere kant van deze keuze staat het gezonde. Niet te gek, niet te veel, maar precies dat wat je nodig hebt. Hier gaat het net zo goed om kwaliteit, maar de definitie is anders. Precies de juiste voedingsstoffen voor jouw leven en doel. De sporter zoekt juist iets met veel proteïnen, de afvaller zoekt iets laag in calorieën – ieder heeft hierin z’n eigen wensen.

De branche speelt hierop in en overal verschijnen modieuze zaken waar gezond een grote rol speelt. Naast dat er over de hele linie gekozen wordt voor gezondere ingrediënten, wordt er vaak ook meer informatie gegeven over gerechten. Niet alleen de hoofdingrediënten worden genoemd, maar je krijgt ook informatie over voedingswaarde en allergenen. Dit helpt de gast een betere keuze te maken voor de gerechten die bij zijn/haar smaak, lifestyle en doel passen.

Een beetje van beiden

Bourgondisch of gezond is dus een persoonlijke keuze, van gast en van ondernemer. Maar het is ook afhankelijk van het seizoen. Het voorjaar en de zomer staan toch vaker in het teken van gezond, licht, koel en gematigd; in shape komen voor in de badkleding, relaxen op het terras of snel weer door en genieten van de buitenlucht. De kou van herfst en winter maakt dat we liever de warmte van binnen opzoeken, en de spreekwoordelijke warmte van weelde; en hierbij hoort lang tafelen.

We weten het pas echt als alle cijfers binnen zijn, maar het lijkt er op dat het voor veel ondernemers in de horeca een recordzomer is geweest. En zeker de zaken die zich richten op de gezondere levensstijl hebben ongetwijfeld een toptijd achter de rug. Uiteraard draagt ook de groeiende economie flink bij aan de mooie resultaten. Daarom kunnen ook de zaken die beter geschikt zijn voor de koudere maanden zich opmaken voor een goede tijd.

Mijn conclusie: dit is natuurlijk een onmogelijke keus waar we nooit uit gaan komen. Denk dus niet “bourgondisch óf gezond”, maar een beetje van allebei. Want eigenlijk willen we het liefst van twee walletjes eten!

Share this article

Vragen? Wij nemen geheel vrijblijvend contact met je op!

Wij komen graag bij u langs

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.