Rekening houden met allergenen krijgt steeds meer aandacht, ook in de horeca. Ten minste 2% van de bevolking is overgevoelig voor bepaalde levensmiddelen of bestanddelen daarvan. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die bewust kiezen voor het vermijden van bepaalde voedingsstoffen. Hoe ga jij om met informatie over allergenen in je horecagelegenheid?

Wat en waarom allergenen informatie menukaart

Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Voorbeelden van allergenen zijn gluten, lactose, noten of week- of schaaldieren. Wellicht zijn er ook binnen jouw horecagelegenheid al vaker gasten geweest die naar de allergeneninformatie van de gerechten vroegen. Voorheen werd het vaak gezien als een service om gasten te kunnen informeren over de allergeneninformatie, maar sinds december 2014 is het wettelijk bepaald dat horecagelegenheden in staat moeten zijn om gasten over de allergenen per gerecht te kunnen informeren.

Allergenen en horeca in de praktijk

Dagelijks worden er in je horecagelegenheid waarschijnlijk tientallen, al dan niet honderden, ingrediënten gebruikt. Het is dan ook een behoorlijk werk om van al deze ingrediënten na te gaan welke allergenen erin verwerkt zijn. Bovendien vergt het een uitgebreide administratie om vervolgens per gerecht de allergenen te noteren. En als er naderhand een receptuur gewijzigd wordt of er een nieuw gerecht aan de menukaart wordt toegevoegd, moeten de allergenen opnieuw gecontroleerd worden. Horeko kan deze ingewikkelde klus een stuk makkelijker maken.

Allergenencalculatie met Horeko Hospitality

Horeko Hospitality is een uitgebreid keukenmanagementsysteem voor de horeca waarin een module voor allergenencalculatie is opgenomen. Je voert in dit systeem zelf de receptuur van je gerechten in,  waarna het systeem automatisch de allergenen aan de gebruikte ingrediënten koppelt via de koppeling met PS in Foodservice. Hierdoor heb je direct een overzicht van de allergenen per gerecht, zodat je alle vragen over allergenen eenvoudig kunt beantwoorden.

Actuele allergeneninformatie

Door een samenwerking met PS in Foodservice beschik je met Horeko Hospitality altijd over de laatste informatie met betrekking tot de allergenen in een ingrediënt. Als de leverancier de samenstelling van een product verandert, wordt de allergeneninformatie automatisch aangepast. Dit wordt vervolgens direct doorgevoerd in alle gerechten die dit ingrediënt bevatten.

Bovendien kan de allergeneninformatie geëxporteerd worden naar de kassa (en de handhelds) in je horecagelegenheid, zodat ook het bedieningspersoneel snel toegang heeft tot de informatie.

Voordelen:

Wil jij er ook voor zorgen dat al je medewerkers goed op de hoogte zijn van de meest actuele informatie over allergenen in de gerechten van je menukaart? Onze specialisten vertellen je graag meer over allergenencalculatie en andere handige functies in Horeko Hospitality.